Valikko Sulje

Yksityishenkilön veroilmoitus. Golf-osakkeen luovutustappio.

Golf -osakkeita on 1980-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella hankittu jopa parin kymmenen tuhannen euron arvosta. Nykyisin golf -osakkeita saa 1 eurolla. Golf -osakkeen myynnistä aiheutuu monille usean tuhannen euron luovutustappio. Tuloverolain mukaan luovutustappiot ovat vähennyskelpoisia.
Verohallinto on katsonut, että golf -osakkeet ovat henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua omaisuutta, jonka tappiollisesta luovutuksesta ei vahvisteta tappiota. Verohallinto vertaa golf -osaketta henkilöautoon. Verottaja vertaa golf-osaketta harrastuskuluihin, mikä ei vastaa todellisuutta.

Golfkenttää ylläpitää kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa maa-alueita ja niillä sijaitsevia rakennuksia, rakentaa ja ylläpitää alueelle golfkenttiä ja jolla on mahdollisesti myös muuta liiketoimintaa. ”Golf-osakeilla” kiinteistösijoitusyhtiö on hankkinut osakkeenomistajilta omaa pääomaa useita miljoonia euroja, joilla maa-alueet ja rakennukset on hankittu. Lisäksi osakas on ottanut vastatakseen golfkentän ylläpito- ym. kustannukset, joita katetaan yhtiövastikkeilla. Kyseessä ei ole siis harrastukseen liittyvä liikunta- tai pelilippu.

Verohallinnon ohje ”Omaisuuden luovutusvoitot ja -tappiot luonnollisen henkilön tuloverotuksessa” (Dnro VH/330/00.01.00/2019, 31.10.2019, kohta 13.3.4) on perusteiltaan virheellinen.

Lisätietoja saa Nikulalta.